1 Kasım 2008 Cumartesi

BEKLENEN KOŞU ... CUMHURİYET KOŞUSU










Sene başından beri konuştuğumuz,arkadaşlar arası belki de saatlerce üzerine konuştuğumuz Cumhuriyet Koşusu geldi çattı. Bu seneki Cumhuriyet Koşusu eski günlerdeki heyecanı verecek gözüküyor. Ne de olsa Ayabakan - İzbatur - Kafkaslı ilk kez bir arada..
Ayabakan için sürekli karşılaştırıldığı isimlere karşı üstün olduğunu ispatlamak için güzel bir şans. Enternasyonalde Kafkaslı'yı yanına bıle yaklastırmadıktan sonra burada bu kez Kafkaslı ve İzbatur ile başbaşa koşacak. Bu sefer İzbatur da var. Koşuyu kazanırsa artık akılda kalan sorulara da cevap vermiş olacak..
Kafkaslı'nın bu koşuya 3. katılışı. Son dönemlerde ''şampiyon'' diye nitelenen safkanlar bu koşuyu kazanmayı başarmış isimler. Bir Yavuzhan , bir Özgünhan,bir Odin bu önemli ve derbi diye nitelendirdiğimiz koşuyu kazanıp şampiyonluğunu ispat etmiş isimler. Dediğimiz gibi Kafkaslı iki kez bu koşuya katıldı ve birinde Şilan'a , diğerinde bu koşuda yine rakibi olacak İzbatur'a geçildi. Bu sefer de kazanamazsa açıkcası 3 kez Cumhuriyet'e katılıpta bırını kazanamayan şampiyon diye nitelenen bir safkan için artık nitelememi yarıştan sonra yaparım. Bu arada Kafkaslı'nın kazanamadıgı ıkı Cumhuriyet Kupası'nda da kupayı alan isim Karataş idi ve bugün Karataş Ayabakan'ın üzerinde olacak,kazanırsa Cumhuriyet Kupası'nı 3 sene üstüste kazanmış olacak. Kafkaslı için de İzbatur'dan gecen senenın rövanşını, enternasyonalde çok gerisinde kaldığı Ayabakan'a karşı ise farklı bir sonuç alabilmesi için güzel bir şans.
İzbatur , koşan atlar içerisinde bu koşuyu kazanmış tek safkan. Gecen sene Halis Karataş idaresinde Dayıbey'ın onunde ve Kafkaslı'yı 3.lükte bırakarak bu önemli koşuyu kazanmıştı. Bu sene inişli çıkışlı bir grafik gösterdi.Özellikle üstüste koştuğu kum koşuları safkanı biraz bıktırmış gözüktü. Ancak son haftalarda toparlandığını gördük.Özellikle Yücelay'ı potoda avladığı yarıştaki son sprintiyle kendini bulduğunu gösterdi ve uyum sağladığı jokeyine de kavuştu diyebiliriz. Mehmet Kaya ile 5 yarışta 4 birincilikleri var,tek başarısız yarışları da Al Dahma'nın kazandığı enternasyonal koşu. İzbatur için ise son senelerde sadece Odin ve Yavuzhan gibi şampiyonların başardığı bu koşuyu ardarda iki kez kazanabilmesi ve adını yarışçılık tarihine altın harflerle yazdırabilmesi açısından önemli bir fırsat.
Koşunun kalabalık olmaması,az çok gidişatının tahmin edilebilmesi herkesin istediği taktiği uygulayabilmesi açısından kolaylık sağlayacak. Bütün safkanlar eşit koşullarda ve artık hiçbirinin bahanesi yok :) İyi olan ve hakeden kazanacak , bize de uzun süredir bahsettiğimiz ve beklediğimiz Ayabakan-Kafkaslı-İzbatur üçlüsünün bir arada koşacağı bu koşuyu keyifle ve heyecanla izlemek düşecek..

Hiç yorum yok: